flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація про розгляд резонансної справи

23 травня 2018, 15:02

 

 

Колегія суддів Першотравневого районного суд м. Чернівці розглянула кримінальне провадження по обвинуваченню чотирьох осіб у вчиненні розбою, а також у організації та участі у озброєній банді з метою нападу на голову Господарського районного суду Чернівецької області.

Двоє обвинувачених є мешканцями м. Чернівці, один обвинувачений – мешканець Львівської області, інший уродженець м. Донецьк, мешканець Київської області. При цьому, двоє із обвинувачених були учасниками бойових дій в зоні АТО.

Колегія суддів, аналізуючи та оцінюючи всі докази по справі, зібрані під час досудового слідства та всебічно досліджені в судовому засіданні, беззаперечно визнала їх законними, достатніми, об'єктивними,  і такими, що викривають обвинувачених у вчиненні злочинних дій.  Крім письмових доказів вина обвинувачених була доведена також і показаннями потерпілих в судовому засіданні, які беззаперечно впізнали в судовому засіданні обвинувачених, як осіб, які вчинили по відношенню до них розбійних напад. 

Колегія суддів, при призначенні обвинуваченим виду та міри покарання, врахувала також всі обставини даного кримінального провадження. Зокрема те, що, ними були вчинені особливо тяжкі злочини,  розподіл ролей та функції кожного з обвинувачених у діяльності організованої озброєної злочинної банди та у розбійному нападі, особи обвинувачених, відсутність каяття за скоєне, а також ту обставину, що двоє з них проявили активну громадянську позицію, яка проявлялася в добровільному прийнятті участі в спеціальній операції в зоні проведення АТО задля захисту нашої Батьківщини. Саме ця обставина, на погляд колегії суддів, була єдиною пом’якшуючою обставиною при призначенні двом обвинуваченим виду та міри покарання. 

З урахуванням всіх обставин кримінального провадження та на підставі всього вказаного вище обвинуваченим було призначено покарання у виді позбавлення волі з конфіскацією майна, окрім житла.

Призначення такого покарання, на погляд суду, буде відповідати принципу необхідності і достатності для виправлення обвинувачених та попередження вчиненню ними нових злочинів та випливає з дотримання судом принципів «рівних можливостей» та «справедливого судового розгляду», встановлених ст.6 Конвенції про захист прав людини і основних свобод 1950 року.

Також, колегія суддів прийняла до уваги практику Європейського суду з прав людини (справа «Харченко проти України», рішення від 10.02.2011 року), яка передбачає, що тримання особи під вартою може бути виправдане, якщо існують реальні ознаки наявності справжнього суспільного інтересу, який, не зважаючи на презумпцію невинуватості, переважає принцип поваги до особистої свободи, закріплений статтею 5 Конвенції, з урахуванням чого колегія суддів вважала, що ступінь небезпечності обвинувачених для суспільства перевищує положення принципу поваги до особистої свободи, а тому  не вбачала підстав для застосування  69, 75, 76 КК України, тобто призначення більш м»якого покарання, ніж передбачено законом, а також звільнення від відбування покарання з випробуванням. 

Звертаємо увагу на те, що вирок колегії суддів Першотравневого районного суду від 21.05.2018 року не набрав законної сили, а обвинувачені та їх адвокати мають 30 днів на його оскарження в апеляційному порядку.

З повним текстом вказаного вище судового рішення можна ознайомитися за номером справи  №  725/517/18  в Єдиному Державному реєстрі судових рішень