flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація для громадян

15 серпня 2017, 14:43

Зважаючи на те, що у засобах масової інформації у ряді статей суспільству подають дещо викривлену інформацію та нав’язують думку про те, що Першотравневий районний суд м.Чернівці нібито неправомірно виправдовує злодіїв та шахраїв, зборами суддів було вирішено надати відповідь на дані заяви з метою належного висвітлення інформації, що стосується даних фактів. 

Для того щоб у громади міста та області не склалося хибного і однобокого уявлення, викликаного непрофесійними публікаціями осіб на сторінці Головного Управління Національної поліції в Чернівецькій області у Facebook, які не знайомі з матеріалами справ та ходом кримінального процесу, пропонуємо оцінювати відповідні рішення, керуючись не лише позицією однієї з процесуальних сторін, що не змогла професійно обґрунтувати свої доводи. При цьому, не слід забувати ще один важливий фактор, а саме принцип змагальності кримінального провадження, що закріплений нормами статті 22 КПК України. Зокрема, даний принцип передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення та стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів особи. При цьому, суд створює необхідні умови для реалізації сторонами їхніх процесуальних прав та виконання обов’язків, зберігаючи неупередженість та об’єктивність.

Окрім цього, відповідно до статті 62 Конституції України обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних не законним шляхом та на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь. Таким чином, рішення судів, щодо виправдання осіб, є наслідком ненадання органами слідства достатніх доказів для доведення винуватості обвинувачених у вчиненні кримінальних правопорушень.

Отже, замість необгрунтованих висловлювань, щодо здійснення правосуддя, що не дають можливості суспільству об’єктивно сприймати діяльність суду, більш ефективним є оптимізація роботи слідчих органів щодо забезпечення необхідної доказової бази та використання права на апеляційне оскарження відповідного рішення. Саме до судів апеляційної інстанції сторона процесу може висловити всі свої доводи і обґрунтування в межах належно оформленого процесуального документу – апеляції, а не вдаватися до публікацій статей сумнівного, надуманого та необ’єктивного змісту в мережі Інтернет.

Публікація таких статей органами слідства в засобах масової інформації  в цілому покликана чинити тиск на суд, викликати невиправданий громадський осуд діяльності суду та в черговий раз створити небезпечний прецедент для позбавлення неупередженості і об’єктивності при розгляді справи.   

З метою недопущення в майбутньому будь-якої однобокості у висвітлені діяльності суддів Першотравневого районного суду м. Чернівці, або суду вцілому, вважаємо за необхідне повідомити, що в Першотравневому районному суді м. Чернівці є прес-секретар та суддя спікер.

 

 

Збори суддів

Першотравневого районного суду м. Чернівці