flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Брали на «лапу» - дали по «руках»

24 листопада 2016, 12:13

 Зокрема, нещодавно лаву підсудних Першотравневого районного суду  м.Чернівців займав 36-річний чернівчанин. Було встановлено, що працюючи головним лікарем ветеринарної медицини ТОВ «Котелеве» Новоселицького району, він у т.ч. відповідав і за планомірне та своєчасне поданню керівництву Товариства заявок на придбання ветеринарних препаратів, зооінвентаря, тощо. У січні 2015 року до нього звернувся представник однієї із фірм, яка спеціалізувалася на постачанні певних харчових добавок для харчування тварин, і запропонував тісну співпрацю. На що отримав чітку відповідь, що їх фірма зможе на вигідних умовах реалізовувати Товариству корми, якщо головний лікар буде отримувати на «лапу» два відсотки від сум укладених договорів. Згодом між компаньйонами було укладено договори поставки обумовленої продукції на загальну суму 716 тис. 340 гривень.

11 березня п.р. фігурант за місцем проживання у  Чернівцях знову зустрівся із представником даної фірми і отримав від нього обумовлених 13 тис. гривень. Та процес передачі коштів був чітко зафіксований на відеокамеру міліцейського оператора.
Суд визнав підсудного винним у вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст. 368-3 КК України та призначив йому покарання у вигляді штрафу в розмірі 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян - 8 тис. 500 гривень. За цим же вироком екс-головного лікаря позбавлено права обіймати посади, пов’язані з адміністративно-господарськими та організаційно-розпорядчими функціями строком на один рік.
А ось дещо інша ситуація. 26 травня 2015 р.на території с. Звенячин Заставнівського району при отриманні  від приватного підприємця 4 тис. гривеньнеправомірної вигоди  правоохоронці на «гарячому» затримали лісничого Дорогичівського лісництва ДП «Бучацьке лісове господарство» сусідньої Тернопільської області,  35-річного жителя Заліщицького району. Було встановлено, що саме за цю «ліву» суму посадовець погодився відпустити приватному підприємцеві 18 куб.м лісодеревини (всього по 300 гривень з кожного виписаного куб. метра).
       Матеріали кримінального провадження щодо хабарника нещодавно розглянуті у Заставнівському районному суді. Він визнаний винним в інкримінованому злочині і за скоєне покараний у вигляді штрафу в розмірі 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян – 17 тис. гривень. Цим же вердиктом екс-лісника позбавлено права обіймати посади, пов’язані з виконанням організайно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій строком на один рік.
Володимир Драюк,
ТУ ДСА України у Чернівецькій області